Francúzski zamestnávatelia navrhujú šokovú terapiu pre ekonomiku

24.09.2014 Celý región

Paríž 24. septembra (TASR) - Francúzsko by sa malo vzdať 35-hodinového pracovného týždňa, zvýšiť vek pre odchod do dôchodku a znížiť minimálnu mzdu, aby zredukovalo vysokú mieru nezamestnanosti a podporilo rast ekonomiky. Vyplýva to z návrhov vplyvného združenia francúzskych zamestnávateľov Medef, ktoré získala agentúra AFP.

Podľa združenia, ak vláda zavedie navrhované opatrenia, pomôže druhej najväčšej ekonomike eurozóny vytvoriť v nasledujúcich piatich rokoch zhruba 1 milión pracovných miest. Miera nezamestnanosti vo Francúzsku sa pritom stále drží nad hranicou 10 % a v júli evidovali francúzske úrady takmer 3,5 milióna uchádzačov o prácu.

Tieto návrhy, ktoré "unikli" do lokálnych médií, vyvolali pobúrenie a hnevlivé reakcie odborových zväzov. Predseda francúzskej socialistickej vlády Manuel Valls vyzval oba tábory - zamestnávateľov aj odbory, aby sa vyhli "provokáciám".

Ale šéf Medefu Pierre Gattaz vyhlásil, že je pripravený na konfrontáciu, aby vyvolal diskusiu o tom, čo brzdí francúzsku ekonomiku.

"Prijímame toto riziko, pretože je ohrozená budúcnosť nás všetkých," uviedol a dodal, že si je vedomý hnevlivých až agresívnych reakcií niektorých ľudí na tieto návrhy.
 

Vyberte región